Henny Sumantri is het pseudoniem voor Henry W. Breton van Groll.
Hij is geboren in Surabaya in Oost-Java (Indonesië). Al gauw verhuist het gezin naar Midden-Java. Henry gaat naar school in Semarang en zijn ouders wonen in Klaten dicht bij Surakarta, waar zij oorspronkelijk vandaan komen. Hier ziet hij voor het eerst een wayang-wong voorstelling en hij is onmiddelijk onder de indruk van de Javaanse muziek en danskunst.

In Nederland studeert hij architectuur en raakt in de ban van de Westerse uitvoerende kunsten zoals toneel, ballet, concert en opera. Na enkele jaren met Latin American en Ballroom dansen bezig te zijn geweest, begint hij het klassieke ballet en de Amerikaanse Moderne dans (Martha Graham-technique) te bestuderen. Henry heeft bijna iedere balletproductie gezien, die in die periode in Nederland is uitgevoerd. Hij voelde zich erg aangetrokken door de thematische en symbolische choreografieën van Rudi van Dantzig and Toer van Schayk. In 1972 is hij gevraagd om samen met enkele vrienden de programma-informatie te schrijven bij de productie van het ballet De Schone Slaapster van het Nederlandse Nationale Ballet.
In 1975 is hij begonnen de klassieke Javaanse dansen te bestuderen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag.
In 1983 is Henry met Romanita Santoso getrouwd en in 1987 is hun zoon Aryo (Raharyo Maria Gabriël Adriadi) Breton van Groll geboren.
Vooral onder de inspirerende leiding van Raden Ayu Widowati Siti Wahyuni Singgih Wibisono heeft Henry zijn studie in de klassieke Javaanse dans in de stijl van Surakarta kunnen vervolmaken.
Voor Henry zijn les geven en het analyseren van het karakter van een choreografie het meest inspirerende van het beoefenen van de danskunst.
En zo doet hij ook graag onderzoek naar de history, de theorie en de filosofische achtergrond van de klassieke danskunst van Java.
Henry is de webmaster van deze pagina's van
www.bvgnet.nl


naar Introductie


naar bovenkant pagina