Pusbitari Dance Company

(informatie van de Stichting Wisma Ulah Budaya overgenomen van het programmaboekje van een Pusbitari Dance Company dansuitvoering)

Sinds de tweede helft van de 60-er jaren geeft een groep artiesten, dansers and musici, uit de stad Bandung en omgeving regelmatig samen uitvoeringen in de paleizen, op festivals en bij buitenlandse culturele evenementen. Pas in 1987 besloten zij samen te gaan in een organisatie, die de naam Pusbitari draagt, een samentrekking van Pusat Bina Tari of Centrum voor Ontwikkeling van de Danskunst.
De leden van Pusbitari hebben verschillende achtergronden; sommigen komen uit traditionele kunstenaarsfamilies, anderen van de universiteiten en dansacademies, zowel leidinggevenden als studenten.
Sundanese klassieke muziek, volksmuziek en dans is hun belangrijkste gezamenlijke interesse. Zij geven niet alleen uitvoeringen van bestaand werk, maar er worden ook nieuwe ideeën uitgewerkt zoals dansdrama's of korte dansen. Een van de dansen, de Galura, won de eerste prijs op het Indonesische dansfestival in het Taman Mini Indonesia Indah-park in 1989. Naast Sundanese muziek and dans, nam deze groep ook dansen van andere regio en eilanden op het repertoire, zoals van Aceh, West-Sumatra, Oost-Kalimantan, Zuid-Sulawesi, Bali, etc.

Het gezelschap wordt geleid door dra. Irawati Durban Ardjo, een binnenhuisarchitecte die dansen als hobby heeft. Sinds 1957 danste zij in het Indonesische Presidentiele Paleis en voor vele Indonesische Culturele Missies naar verschillende landen in Azië, Europa en de Verenigde Staten van Amerika. Sinds 1968 doceert zij Sundanese dans aan de ASTI, de nationale dansacademie in Bandung, het Centrum voor Wereldmuziek en gerelateerde Kunsten in Berkeley (1974) en aan het Porter College van de Universiteit van Californië in Santa Cruz (1988), VS. Sinds 1965 choreografeerde zij dansen en dansdrama's en ontwierp zij de danskostuums.

Adres:
PUSBITARI DANCE COMPANY
Jl. Gunung Putri 2A
Bandung 40142 (West Java)
INDONESIA
telefoon: ++ 62 22 232 076 en fax: ++ 62 22 203 9367


naar Introductie


naar bovenkant pagina