Stichting Wisma Ulah Budaya

'Wisma Ulah Budaya' is Indonesisch en betekent 'Huis, waar de cultuur wordt beoefend', en dat is ook zoals het allemaal is begonnen in Romanita Santoso's and Henry Breton van Groll's huis.
In mei 1985 is Wisma Ulah Budaya door Romanita and Henry opgericht om hun beider ideeën in de praktijk te brengen over de manier waarop in Nederland bekendheid wordt gegeven aan de Indonesische cultuur en de Javaanse danskunst in het bijzonder.
Het heeft geresulteerd in het eerste doel van de stichting om in Nederland wonende jonge mensen met Indonesische voorouders kennis te laten nemen van hun culturele achtergrond. Het bestuderen van de Indonesische klassieke danskunst geeft hen een uitstekende gelegenheid om hun culturele tradities weer tot leven te brengen.
Tweede doel is om meer begrip en waardering in de Westerse samenleving te krijgen voor de Indonesische cultuur en in het bijzonder voor de Indonesische klassieke danstradities.
De danstrainingen zijn aangepast aan de behoeften van Westers opgegroeide jonge mensen om de dansers weer bewust en gewoon te maken met Indonesische tradities.
Westerse en Indonesische ideeën en waarden en normen over de uitvoerende kunsten bepalen de wijze waarop de klassieke Indonesische kunstvormen worden gepresenteerd aan Westerse toehoorders. De dansuitvoeringen van Wisma Ulah Budaya worden gegeven onder omstandigheden en voorwaarden die voldoen aan een Europese zienswijze op de klassieke danskunst en cultuur.
Doel is om voor de Indoneische klassieke kunstvormen gelijke waardering te bereiken in vergelijking tot de Westerse kunstvormen.
Deze werkwijze heeft nu geresulteerd in een meer dan 10 jaar durende samenwerking met het Nederlandse museum van het onderwijs, Het Museon, in Den Haag.
Iedere twee maanden wordt er een dansdemonstratie met uitgebreide toelichting gegeven van een Middenjavaanse of Westjavaanse dans in de Indonesië-zaal van het museum en ieder jaar geeft Wisma Ulah Budaya een 2 uur durende voorstelling in de grote aula van het museum.


naar Introductie


naar bovenkant pagina